Gå till huvudinnehållet Gå till huvudmenyn

Entreprenörsresan 2022: USAs västkust

Prins Daniels Fellowships entreprenörsresa 2022 gick till USAs västkust, och ett antal företag och organisationer i San Fransisco Bay Area och Seattle. Med på resan var inspiratörer, mentorer och adepter från Prins Daniels Fellowships nätverk.

Syftet med resan var att ge deltagarna - adepter, mentorer, entreprenörer och inspiratörer från vårt nätverk - nya perspektiv på entreprenörskap ochinte minst en möjlighet att bygga nätverk och inspireras av ett av världens mest livskraftiga företagsklimat för innovativa företag.

Delegationen i steget utomhus

I San Fransisco inleddes resan med en mottagning hemma hos Barbro Osher, Sveriges honorärkonsul i San Francisco, där delegationen hade nöjet att lyssna till Sir Michael Moritz (Sequoia Capital). Under de följande dagarna i San Fransisco och Bay Area varvades inspiration från framstående entreprenörer, företag och universitet med samtal och insikter från svenska entreprenörer som är aktiva i San Fransisco och Bay Area.

Interiör Nasdaq

Frukostmöte på Nasdaq med fokus på insikter och erfarenheter från att etablera sig i San Fransisco Bay Area som svensk entreprenör. Foto: Daniel Urso, Kungl. Hovstaterna.

Svenskar i Silicon Valley

Gustaf Ahlströmer, (AirBnB, Y-combinator), Stina Ehrensvärd (Yubico) och Jimmy Abrahamsson (Grepit) är några av de svenskar som etablerat sig i Silicon Valley och som delade sina erfarenheter med delegationen under de frukostmöten som arrangerades. Under ett av dessa möten fick delegationen också möjlighet att träffa Eric Vishria och Miles Grimshaw från Benchmark Capital Partners, ett mycket framgångsrikt bolag inom Venture Capital.

Gående uppför trappa

NVIDIAs grundare och vd Jensen Huang tog täten, tillsammans med Prins Daniel, under en rundtur i NVIDIAs nybyggda kontor i Santa Clara. Foto: Daniel Urso, Kungl. Hovstaterna

Västkustens superentreprenörer

Delegationen fick under resan möjlighet att träffa flera framgångsrika amerikanska entreprenörer,  som NVIDIAs grundare och vd Jensen Huang, Salesforces medgrundare och vd Parker Harris och Sila Nanotechnologies medgrundare och vd Gene Berdichevsky.

Gene Berdichevsky i samtal med Prinsen

Gene Berdichevsky på Sila Nanotechnologies vill revolutionera kemin i moderna batterier. Foto: Daniel Urso, Kungl. Hovstaterna

Med hjälp av banbrytande framsteg i kemiska processer förutspår Gene Berdichevsky på Sila Nanotechnologies att de kommer att kunna kraftigt effektivisera batterier framöver. Detta oavsett batteri och batteritillverkare, eftersom de riktar in sig på de kemiska föreningar som används i alla moderna batterier.

Universitet och forskning vital del av innovationsekosystemet

Delegationen fick djupare insikter om universitetens och forskarnas roll i västkustens innovationsekosystem, bland annat genom besöket på University of California San Fransisco (UCSF) Mission Bay, där kanslern Sam Hawgood med team tog emot tillsammans med en rad forskare och aktörer aktiva inom BioTech och Life Science.

Delegationen besökte även Stanford University och fick höra rektor Marc Tessier-Lavigne berätta om universitetets vision för framtiden och instiftandet av en ny skola för hållbarhet, den största satsningen som Stanford gjort sedan 1980. Under en mottagning på vetenskapsmuséet Exploratorium fick delegationen också möjlighet att lyssna till en panel bestående av Elizabeth Blackburn, Saul Perlmutter och Paul Milgrom, alla tre belönade med Nobelpriset för stora bidrag inom sina respektive discipliner.

gruppbild utomhus

Hela delegationen på Stanford University. Foto: Daniel Urso, Kungl. Hovstaterna.

Stora bolag i Seattle

Från San Fransisco Bay Area reste gruppen vidare till Seattle för besök på Amazon, Microsoft och Boeing. På Microsofts huvudkontor bjöds delegationen på flera föredrag om bland annat företagets förändringsarbete, globala cybersäkerhetsåtaganden och hållbarhetsstrategier. Hos Microsoft talade även riskkapitalbolaget Madrona Venture Group, som är ett av Seattles största och mest inflytande bolag inom Venture Capital.

Boeings fabriksbyggnad

Boeings fabriksbyggnad, den till volym sett största byggnaden i världen. Vid full kapacitet rullar det ut en ny Boeing genom dessa portar var tredje dag. Foto: Jakob Rudberg, IVA

Sista besöket i Seattleområdet gick till Everett där Boeing visade sin tillverkningsanläggning och presenterade sina kvalitetssäkerhetsinsatser, och sitt arbete med att datadrivet effektivisera utvecklingen av nästa generations flygplan.

Mottagning vid National Nordic Museum

Entreprenörsresan avrundades med en mottagning vid Nationella nordiska museet i Seattle, under värdskap av Sveriges ambassadör till USA Karin Olofsdotter. Deltog gjorde också Washingtons guvernör Jay Inslee, Seattles stadsledning och inbjudna gäster från muséets styrelse och de besök som gjorts under dagarna i Seattle. 

leende personer framför svenska och amerikanska flaggorna

Guvernör Jay Inslee, Eric Nelson och Prins Daniel vid utdelningen av Nordstjärneorden vid National Nordic Museum. Foto: National Nordic Museum, Seattle

Entreprenörsresor

Artiklar