Inspiration och nätverkande stod i centrum när 150 av landets främsta entreprenörer fyllde Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, lokaler för att delta på Prins Daniels entreprenörsdag. Det var en intensiv dag som fylldes med mingel, föreläsningar, diskussioner och fantastiska entreprenörer.

Dagen öppnades av Prins Daniel och talarna Ilkka Panaanen, grundare av Supercell, Jessica Schultz, partner på Northzone och grundare av HelloFresh, Jacob de Geer grundare iZettle och Mia Brunell Livfors, VD på Axel Johnson.

Från scenen berättade de om sina utmaningar och gav sina bästa råd och tips. Alla var överens om att det är bra att starta företag tillsammans med någon. Som entreprenör har man stunder då det är tungt och man kör fast. Att då ha någon att bolla med, som kan ta vid och komma med nya perspektiv är oerhört värdefullt, menade talarna.

”Man måste få misslyckas” var ett annat budskap. Eftersom man ger sig in på okänd mark så måste man testa nya saker. En del kommer att fungera och annat inte, det är en del av resan. Mycket av lärdomarna kommer från misstagen man gör, det hör till entreprenörskapet.

– Med vår affärsmodell kommer många misslyckanden, sade Jessica Schultz. Vi måste ta många risker för att komma framåt.

Från publiken lyftes frågan om framgång är kopplad till pengar. Talarna var överens om att framgång i mångt och mycket handlar om att göra det man tycker om. Det är när du älskar det du gör som du är framgångsrik.

– Viktigast för min del är att man startar för att ha roligt, sa Jacob de Geer. Det är få som blir rika av att driva företag så om drivkraften är att tjäna pengar blir det oftast tungt, den behöver komma från andra faktorer.

Både talarna och entreprenörerna som besökte dagen lyfte fram problematiken med att rekrytera rätt kompetens. Ilkka Panaanen berättade att på Supercell bestämde de sig redan från början att de skulle rekrytera världens främsta talanger till företaget. Frågan blev då hur man får talangfulla människor från till exempel Kalifornien att flytta till Helsingfors? För deras del handlade det i slutändan om att arbeta på företagskulturen och erbjuda värden som andra inte kan erbjuda.

Fotograf: Jonas Bilberg

I slutet av dagen fick entreprenörerna sitta ner i mindre grupper och diskutera sina utmaningar med erfarna personer som Carl Henric Svanberg och Renée Voltaire. En inspirerande och intensiv eftermiddag avslutades sedan med middag och mingel i IVAs bankettsal.