I Haparanda träffade elever vid Tornedalsskolan entreprenörerna Stina Bergfors och Niklas Adalberth som tillsammans med H.K.H. Prins Daniel och moderatorn Leo Razzak besökte Folkets Hus för en inspirerande föreläsning och rundabordssamtal. Besöket ägde rum den 9 mars.

Foto: Prins Daniels Fellowship

Under föreläsningen pratade entreprenörerna om hur det kom sig att de valde entreprenörsvägen och hur de resonerade när de tog beslutet. Ett annat ämne som berördes var vilken skillnad man kan göra i samhället som entreprenör, genom att välja hur man bedriver sitt företagande. Dessutom får man större frihet att välja hur man lever sitt eget liv, påpekade entreprenörerna. De delade också personliga reflektioner kring sitt entreprenörskap och hur de över tid omvärderat vad som är viktigt i livet. Sina Bergfors berättade också om sin uppväxt i Boden och hur entreprenörskap var något som kom in i hennes liv långt senare. ”Entreprenörskap var inget som jag visste något om eller tänkte på under min skoltid i Boden. Då handlade det mesta om längdskidåkning” Säger hon.

Haparanda kommun har ett mycket högt engagemang bland eleverna i Ung Företagsamhet, då över 60 % väljer att testa på företagande som gymnasieprojekt. Det märktes på engagemanget under rundabordssamtalen, där eleverna engagerat pratade om sina företag och affärsidéer. Även elever från Torneå i Finland deltog på inspirationsföreläsningen.

Ett glatt gäng elever varav de flesta engagerade i Ung Företagsamhet deltog i rundabordssamtal med entreprenörerna och Prins Daniel.
Foto: Jonas Ekströmer / TT

Under besöket i Haparanda fick Prins Daniel, Stina, Niklas och Leo också möjlighet att träffa två lokala entreprenörer. Susanne Wallin från Haparanda Stadshotell och Karl-Johan ”Kalle” Outinen från Outinens potatis berättade om sina verksamheter under en lunch på Haparanda Stadshotell, där även Haparandas politiska ledning samt Landshövdingen Björn O. Nilsson deltog.