Efter välkomnande av Landshövding Sten Nordin och inledande ord av Prins Daniel fortsatte programmet med scenintervjuer av inspiratörerna ledda av moderator Linda Nyberg. Saeid, Lisa och Jarno delade med sig av medgångar och motgångar från sina respektive entreprenörsresor. Detta följdes av ett gemensamt panelsamtal där publiken bjöds in att delta.

Ett återkommande tema i samtalet var hur entreprenörskapets karaktär skiljer sig från entreprenör till entreprenör och att det inte finns något på förhand bestämt trick för hur man lyckas som entreprenör. ”Framgångsreceptet är att inte ha något recept”, sa Lisa Lindström, grundare och VD för designbyrån Doberman Group.

Så hur blir man entreprenör utan att ha något recept att följa? Man måste lära sig genom att prova på och experimentera med olika koncept och idéer resonerade inspiratörerna. ”Jag är naturvetare och nörd. Jag vet att 9 av 10 experiment inte går som man tänkt sig. Men det måste vara så för att man ska hitta guldkornen” sa Saeid Eismaeilzadeh. Jarno Vanhatapio menade att man måste vara uthållig, och inte ge upp för lätt. ”Jag har tränat till mig det här, jag har ju hållit på i 17 år. Det är så enkelt när man kan det men man måste hålla ut, man måste öva. Om ni har uthålligheten kan ni bygga vad som helst” sa han.

Vid träffen deltog entreprenörer från regionen, som efter panelsamtalet och med utgångspunkt i deras på förhand inskickade utmaningar hade fördjupande rundabordssamtal med de inbjudna inspiratörerna. Deras utmaningar spände över en rad olika områden såsom talangförsörjning, organisatorisk växtvärk och work-life-balance.

Foto: Robert Nygren

Evenemanget arrangerades på Ericsson Black Box och under evenemanget presenterade Ericssons platschef Helena Olá den mjukvaruutveckling som Ericsson bedriver i Karlskrona, som används av ca 2,5 miljarder människor världen över.

Entreprenörsdagen avslutades med att landshövdingen bjöd till middag i sitt residens i Karlskrona, där alla deltagande entreprenörer var inbjudna för att fortsätta konversationerna från rundabordssamtalen under mer avslappnade former.