Elsa Bernadotte är alumn i mentorprogrammet i Prins Daniels Fellowship. Hon startade sitt första bolag 2013, efter studier på Handelshögskolan i Stockholm och ett år som produktchef på Chanel. På Chanel insåg Elsa att hennes roll på Chanel var någon annans drömjobb. Hon var helt enkelt fel person den rollen, även om det gick bra för henne. Nu när hon ser tillbaka har hon insett att hon alltid haft en längtan att bygga något eget, men utan att veta att det var genom entreprenörskapet som hon skulle hitta sin egen väg.

play-icon
Klicka för att se hela intervjun med Elsa Bernadotte, medgrundare och COO för Karma.

2016 lanserade hon Karma tillsammans med sitt grundarteam, en plattform som minskar matsvinn genom att bjuda ut bra mat som annars hade slängts, till ett lägre pris. Det var en tillfällighet som gjorde att de designade om plattform de byggt och som egentligen var ämnat för något annat, till att skapa en mötesplats för att minska matsvinn.

Elsa som entreprenör

”Mitt team brukar säga att jag är galen, vad nu det betyder, och det är säkert delvis sant”, säger Elsa och skrattar.

Elsa beskriver sig som en väldigt nyfiken, energisk och driven entreprenör. En stor del av utmaningen och charmen är ju att det finns så mycket att upptäcka! En viktig lärdom enligt Elsa är den att fokusera och våga säga nej till olika möjligheter som dyker upp, något hon säger sig ha blivit bättre på under senare tid. Att fokusera sin energi och tid handlar väldigt mycket mer om att säga nej till alla andra möjligheter än att säga ja till det man ska göra.

Tips till blivande entreprenörer

”Tveka inte för mycket och var inte för rädd, och inse att det värsta som kan hända är att det går åt helvete. Och låter ju jättetråkigt, men många gånger är mardrömsscenariot inte så illa som man tror. Och det finns ett otroligt värde i att bara slänga sig ut och börja någonstans”

Det är väldigt vanligt att man är lite orolig att saker och ting ska gå fel och många hindras av denna oro när de ska komma igång med sitt entreprenörskap som entreprenör. Elsas tips är helt enkelt att man inte ska tänkte så mycket på det, utan istället att bara ”köra på”.

Elsa säger sig själv ha gjort väldigt många misstag. Men Elsa gillar inte att prata om misstag. Ett misstag är ju bara saker som inte går som man hade förväntat sig och som man kan lära sig något av, säger hon.