Martin Lorentzon, Elin Kling och Jacob de Geer är några av inspiratörerna i Prins Daniels Fellowship. Under åren har de har träffat unga entreprenörer från hela landet och delat med sig av sina lärdomar och erfarenheter. Här har vi samlat ihop några av de tips och råd som flera av de lyfter fram.  

1. Genomförandet är viktigare än affärsidén

Många tenderar att överskatta affärsidén och underskatta genomförandet. I själva verket är affärsidén ca tre procent och genomförandet 97 procent. De flesta som startar företag kommer inte på något helt nytt, utan genomför en befintlig affärsidé bättre än konkurrenterna. Så fundera inte så mycket på den perfekta affärsidéen, utan ge dig ut och testa!

2. Starta företag med någon som är olik dig själv

Är du duktig på att sälja men inte så organiserad? Eller kanske tvärtom? En stark framgångsfaktor när man bygger bolag är att ha rätt människor omkring sig. Starta inte företag själv utan med någon som är olik dig själv, som kompletterar dina svagheter och styrkor.

3. Misslyckanden är en del av resan

Vägen till ett framgångsrikt företag är sällan rak. Att gå igenom misslyckanden är en del av entreprenörskapet. Det är hur man tar sig runt hindren som är det viktigaste. Ofta är det första bolaget man startar inte det sista och man har stor nytta av alla lärdomar längs vägen.  

4. Sök stöd och prata om din affärsidé

Prata om din affärsidé! Var inte rädd för att någon annan ska stjäla den, i slutändan handlar det mer om hur man genomför den än om själva affärsidén. Ett tips är att skaffa en mentor som du kan bolla dina utmaningar med. Det finns också flera rådgivande organisationer att vända sig till, såsom Drivhuset, Almi och Företagarna. Se denna artikel där vi tipsar om de bästa länkarna och verktygen som du kan behöva för att komma igång med företaget.