Erik Fjellborg är entreprenör, grundare och vd för bolaget Quinyx och inspiratör i Prins Daniels Fellowship. Hans entreprenörskap föddes ur en frustration kring schemaläggningsproblematik på sitt sommarjobb på McDonalds och genom UF fick han möjlighet att starta ett företag och hitta på en lösning på problemet. Det var starten på IT-företaget Quinyx  som idag har kontor i 7 länder och 220 medarbetare.

Videointervju med Erik

play-icon

Roligare ju större företaget blivit

Det roligaste med entreprenörskapet och företagandet idag tycker Erik är tillväxten, säljet och att driva en organisation som är lite större. Entreprenörskapet ser väldigt olika ut i olika faser, och Erik tillhör inte den skaran entreprenörer som drömmer sig tillbaka till den första tiden som entreprenör, när allt var nytt.

”Även om det var väldigt kul i början så tillhör jag inte de entreprenörerna som tycker att det var jättehäftigt att sitta 2-3 personer i en källare och knacka kod, utan jag tycker att det har blivit roligare och roligare ju större vi har blivit” säger Erik.

”Vi har gjort många misstag under resans gång, och det tror jag alla unga entreprenörer gör eftersom man bygger företaget för första gången och man har mycket att lära sig”

Största misstaget att inte fokusera

Många misstag har det blivit under resans gång. I början menar Erik att Quinyx försökte sälja alldeles för brett till både små och stora organisationer, till för många olika branscher och till för många länder på en gång. Det var ett misstag som lett till viktiga insikter och Erik lyfter särskilt fram hur viktigt det är att fokusera sin verksamhet redan från början.

”De allra bästa företagen börjar väldigt fokuserat och sen när man nått en viss position där då expanderar man” säger Erik och lyfter särskilt fram Google som ett exempel. De började som en sökmotor och blev riktigt vassa på det. De hade en tydlig nisch, en tydlig produkt och med den blev de globala. Sedan har de byggt vidare på detta och lagt till tjänster allteftersom.